Den sorte boks fortæller den fulde sandhed

De sorte bokse indeholder information om hver eneste lille ting, der sker med flyet mens det er i luften, hvilket også bliver kaldt en Flight Data Recording. Med boksen kan man finde ud af hvad flyets piloter har kommunikeret og samtalet om gennem flyveturen. Dette kaldes i flysprog en Cockpit Voice Recorder. Den er et sikkerheds element, der skal være med til at sikre flytrafik. Hvis der i løbet af turen går noget galt med flyet vil denne information blive lagret i boksens hukommelse. På denne måde kan man sikre sig i mod, at lignende tilfælde vil ske, mens man er i luften. Derfor er den sorte boks lige så meget et middel til udvikling af alle former for flyteknologi. Selvom boksen er navngivet med farven sort. Så er den i virkeligheden mere rød eller orange, fordi det er lettere at finde frem til boksen, hvis der skulle være tale om et flystyrt.

De fysiske krav til den sorte boks

Den sorte boks (flightrecorder)

Den sorte boks (flightrecorder).

For at den sorte boks ikke skal gå tabt under et flystyrt placerer man den i haleroret på flyet. Et fly vil typisk styrte ned med snuden først, da denne er tungere end halen. Boksen skal kunne klare en påvirkning på 3.400 G. Til sammenligning vil en person på 70 kg, der bliver udsat for en g-kraft på 6 G opleve en vægt på 650 kg. Det er altså et enormt tryk boksen skal kunne holde til. Ligeledes skal den kunne klare en temperatur på 1100 grader celsius i over en halv time. Den skal kunne modstå en vanddybde på over 6000 meter, hvis flyet skulle styrte ned i havet.  Det kan efter flystyrt være meget besværligt at finde den sorte boks. Derfor er den udstyret med en pinger så man kan finde.

Den sorte boks bliver næsten altid fundet

Ved flystyrt finder man næsten altid frem til boksen uanset hvad flyet og dets passagerer har været udsat for. Den sorte boks er så godt lavet og af så høj teknisk og materiel kvalitet, at man ikke skal frygte for, at den ikke findes. Men den har nogle begrænsninger. Den udsender nemlig kun et signal i et bestemt stykke tid før batteriet i den går dødt. Dette førte til, at man ikke fandt boksen i et malaysisk fly, der pludseligt forsvandt i marts 2014. Derfor har man ikke kunne opklare, hvad der skete med det flyet under katastrofen.